Den Størsta Førbrytelsen

Sara Behr / What's On / / 0 Comments / Like this

PREMIÄR 14 Maj 2021

IMDB   SFI   NFI
Regissör: Marius Holst
Producent: Martin Sundland, Are Heidenstrøm
Produktionsbolag: Fantefilm Fiksjon

Agerande roll – Granne till familjen Braude

Efter biosuccén med katastroffilmen Vågen (2015) är Martin Sundland från Fantefilm tillbaka med sin nya film DEN STØRSTE FORBRYTELSEN, om ett mörkt kapitel i norsk andravärldskrigshistoria. Regissör är Marius Holst (Flykten från Bastöy, 2010, Cross My Heart And Hope To Die, 1994) och manusförfattare Harald Rosenløw Eeg (The King’s Choice 2016, The Quake 2018).

Den 26 november 1942 hämtades hundratals norska judar mitt i natten av polisen och fraktades till kajen i Oslo. Ovetande och skräcklagna tvingas kvinnor, barn, sjuka och gamla ombord på det tyska lastfartyg som väntar. Männen hade en månad tidigare internerats på fånglägret Berg och kom i kreatursvagnar med tåg ner till kajen. Vi kan bara föreställa oss den desperation, kaos och ångest som rådde denna förmiddag.

Under ett kort ögonblick möts man och hustru, far och dotter, farföräldrar och barnbarn – innan de brutalt rycks från från varandra och förs under däck på lastfartyget Donau, som lämnar kajen med 532 norska judar ombord; 302 män, 188 kvinnor och 42 barn. Målet var Tyskland och slutstationen var Auschwitz.

Mitt i detta kaos möts också familjen Braude. En vanlig norsk arbetarfamilj som hittills levt sitt liv i trygghet i stadsdelen Grünerløkka i Oslo. Deras öde beseglades av det faktum att de var judar. Den største forbrytelsen er en episk storfilm om ett av de mest dramatiska kapitlen i norsk historia.

DEN STØRSTE FORBRYTELSEN